Skip to main content

Яструбині

(Accipitridae) сімейство птахів загону хижих. Довжина тіла 28-115 см. Дзьоб сильно загнутий, без зубця перед вершиною надклювья. Крила широкі, пристосовані для тривалого польоту, ширяння або маневреного польоту в лісі. 205 видів. Поширені широко, відсутні в Антарктиці і на С. Арктики. В СРСР гніздяться 35 видів з 16 родів: орли, орлани, шуліки, канюки, сипи, луні, яструби і ін., А також відзначені 4 залітних виду. Багато видів перелетни. Живуть як в лісах, так і на відкритих місцях. Гнізда на деревах, скелях або на землі. У кладці 1-6 білих або плямистих яєць. Насиживают самка або самка і самець. Пташенята мають два пухових вбрання. Харчуються Я. хребетними тваринами, падаллю, молюсками, комахами. Видобуток розшукують різними способами: регулярний обліт території, подкарауливанием в засідці, спостереження з піднесеного пункту (скеля, дерево, стіг сіна) або тривале ширяння в повітрі.

Велика радянська енциклопедія. - М.: Радянська енциклопедія. 1969-1978.